top of page
Offroad over de pistes van de oude Paris Dakar route.jpg

4X4 EXPEDITIE VIA OUDE PARIS DAKAR ROUTES

Een overland expeditie in je eigen 4x4 reisauto via de oude routes van de Paris Dakar Rally - dat klinkt als een “once in a lifetime” ervaring om nooit te vergeten!

 

We rijden van Parijs door de Sahara naar Dakar, de bruisende hoofdstad van Senegal. Niet als een race of rally, maar als een mooi avontuur waarbij je kennis maakt met de landen die we doorkruisen.

Benieuwd naar de route en details van deze overland reis? We sturen je graag meer info.

PARIS DAKAR OVERLAND EXPEDITIE
4X4 EXPEDITIE REIS VIA OUDE PARIS-DAKAR ROUTES

16 DEC 2024 T/M 19 JAN 2025

off road door de Amogjar pas Mauritanie.jpg

HIGHLIGHTS VAN JE PARIS DAKAR EXPEDITIE

Reis via oude routes van de Paris Dakar Rally

Rij offroad langs de Choum Iron Ore railroad track

 

Leer duinen rijden in zuid Marokko en Mauritanië

 

Wandel rond de grootste monoliet van Afrika

Bezoek Unesco stad Saint Louis

 

Zwem in de oase van Terjit

Vier Kerst en Oud & Nieuw midden in de Sahara

 

Beleef "Dakar by Night" als afsluiting van de expeditie

PARIS DAKAR TRIP FACTS

Start reis: Parijs, Frankrijk

Einde reis: Dakar, Senegal

Ferry: Sete, Frankrijk - Nador, Marokko

Route: Frankrijk, Marokko, Mauritanië en Senegal

Optie: Reisauto terug verschepen vanuit Dakar, Senegal

Type reis: geen rally maar een self drive overland reis

Type wegen: woestijnpistes, zandduinen en asfalt

 

Aantal kilometers: +/- 7000 km (6000 km in Afrika)

Compacte groep: min 5 max 7 auto’s

Overnachtingen: wildkamperen, campings en hotels

Offroad paden in de Adrar regio in Mauritanie.jpg
Terjit oase in Mauritanie.png
Nomaden in Mauritanie.jpg

VEILIGHEID, TIJD EN GEZELSCHAP

Deze begeleide overland reis door dit fascinerende deel van Afrika geeft je de veiligheid en gezelligheid van een compacte groep terwijl je met je eigen overland auto van Parijs naar Dakar rijdt. Door te reizen met een kleine groep gelijkgestemden bewegen we discreet, heb je genoeg aanspraak als je daar zin in hebt en de ruimte om je terug te trekken als je daar behoefte aan hebt.

GEEN RALLY MAAR EEN REIS

Van oudsher is Paris Dakar natuurlijk een rally, een wedstrijd waar tijd een grote rol speelt. De route van de expeditie reis die wij organiseren is gebaseerd op oude tracks van de Paris Dakar Rally, maar geen race tegen de klok. We nemen de tijd om kennis te maken met de landen die we doorkruisen, hun inwoners en cultuur. Uiteraard zijn er rustdagen in het programma om bij te komen van alle nieuwe indrukken. Als er aan de auto geklust moet worden is daar natuurlijk ook ruimte voor.

4x4 reis door de woestijn van Marokko.jpg

EEN WOESTIJNREIS NAAR HET HART VAN DE SAHARA

Voor we in Dakar aankomen verken je de magische woestijnlandschappen van Marokko en Mauritanië met je terreinwagen en ontdek je de Sahara met haar vele gezichten en prachtige offroad uitdagingen. 

 

We rijden door duinen en over rotsachtige tracks en kamperen onder de eindeloze sterrenhemel midden in de woestijn; hier beleef je de Sahara in zijn puurste vorm. Eenmaal in Mauritanië aangekomen loopt noord Afrika over in zwart Afrika; je vindt hier sporen van eeuwenoude handelsroutes, cultuur en tradities.

Toyota pickup met dromedaris in Mauritanie.jpg

WANNEER

16 DEC 2024 T/M 19 JAN 2025

WAAR

Startpunt: Parijs, Frankrijk 

Eindpunt: Dakar, Senegal

 

WAT

Een 35-daagse self-drive overland expeditie van Frankrijk, via Marokko en Mauritanië naar Senegal.

 

WIE

Voor flexibele, avontuurlijke woestijn liefhebbers die niet terugdeinzen voor dingen zoals geld wisselen op de zwarte markt, chaotisch verkeer in de steden en checkpoints midden in de woestijn.

PRIJS

4900 euro per persoon obv 2 personen in eigen 4x4

Offroad pistes in Marokko.jpg
Oude Paris Dakar routes in Marokko.jpg

HET SPOOR VAN DE "IJZERTREIN"

We maken ons op voor een unieke offroad ervaring; we volgen een deel van het 700km lange treinspoor van de “ijzertrein”. Via de piste rijden we naar Choum en volgen het treinspoor waarover ijzererts getransporteerd wordt van de woestijn naar de havenstad Nouadhibou. Het is een fascinerend gezicht om de trein door het zand en stof te zien rijden, de trein is soms wel 3km lang! Halverwege de track komen we de grootste monoliet van Afrika tegen, Ben Amera.

Iron ore track en Ben Amera in Mautitanie.jpg
De ijzererts trein op de iron ore Choum track in Mauritanie.jpg

VOORDELEN VAN EEN BEGELEIDE GROEPSREIS

Het begeleid reizen heeft als voordeel dat je je zo min mogelijk zorgen hoeft te maken over de regeldingen en veiligheid. Wij als begeleiders kennen de route en hebben contacten in de regio waar we op terug kunnen vallen als dit nodig is. We houden de vinger aan de pols via ons lokale netwerk. Als er iets met de 4x4 auto’s gebeurt, kunnen we elkaar helpen als team. Bij de grensovergangen ondersteunen wij als fixers.

Nomaden in de woestijn in Mauritanie.jpg
Traditionele architectuur in Mauritanie.jpg

HET WOESTIJNLANDSCHAP ROND TIDJIKDJA

We verkennen het gebied rond Tidjikdja vol rotsachtige plateaus, opgedroogde rivierbeddingen en dadel plantaties. In het gebied ten zuiden van Tidjikdja vind je offroadtracks die je de vele gezichten van de woestijn laten zien. 

Geld wisselen op de zwarte markt in Mauritanie.jpg
Chinguetti Mauritanie.jpg
Adrar regio Mauritanie.jpg

VOLG DE ATLANTISCHE KUST NAAR DAKAR

We laten de woestijn achter ons en zien het landschap veranderen. We doorkruisen de Sahel; het overgangsgebied tussen de Sahara en een vochtiger tropisch gebied. Ook de mensen zien er hier anders uit; de Senegalezen hebben een donkerdere huidskleur en de blauwe en witte Arabische gewaden maken plaats voor lichaamscontour volgende jurken in traditioneel geprinte West Afrikaanse wax stoffen in felle kleuren (en in toenemende mate Westerse merkkleding).

We brengen een bezoek aan Unesco stad Saint Louis en volgen een lange strand piste naar het “Lac Rose”; een meer dat vanwege het hoge zoutgehalte in combinatie met de invalshoek van de zon vaak roze/rood kleurt. 

 

Dakar is qua afstand niet ver van het Lac Rose, maar door het vele verkeer zal de rit even duren. Er gebeurt van alles op de straten en het file rijden richting onze eindbestemming zal alles behalve slaapverwekkend zijn. We eindigen ons avontuur met een feestelijke avond in het bruisende Dakar.

Image by Jean Papillon
Saint Louis.jpg

ETEN EN DRINKEN

Tijdens deze reis ben je zelfvoorzienend; je neemt je eigen kookspullen en watervoorraad mee. Maaltijden zijn niet inbegrepen tenzij anders vermeld. 

 

Je kunt er voor kiezen om zelf te koken, of we koken als groep.

 

Waar mogelijk kunnen we lokale specialiteiten proeven, een theetje drinken met de locals en naar de markt om de voorraden aan te vullen.

OVERNACHTEN

Tijdens deze reis overnachten we een aantal keren in hotels en op campings met voorzieningen, zoals genoemd in de infomap. 

 

Deze overnachtingen zijn inbegrepen in de prijs.

Mogelijk slapen we nog ergens op een camping; reken dan op ongeveer 8 euro pp. 

De overige nachten kamperen we in het wild.

REISTIJDEN EN AFSTANDEN

De dagelijkse reistijden zijn afhankelijk van het reistempo van de hele groep. Het deel door Frankrijk en Westelijke Sahara leggen we flink wat asfalt kilometers af (denk aan 400-700km per dag) Tijdens de rest van de reis liggen de afstanden tussen 60-200 km per dag. De totale afstand van de route is ongeveer 7000 km, waarvan ruim 6000 km in Afrika. Houdt er rekening mee dat de opgegeven route ter plaatse kan worden gewijzigd ivm het weer, wegomleidingen of andere onvoorziene omstandigheden.

JE 4X4 REIS AUTO

Voor deze overland expeditie heb je een solide reisauto nodig. Hierbij gaat het niet om een bepaald merk terreinwagen; belangrijk is dat je 4x4 auto technisch in orde is, lage gearing heeft, goede banden (31" AT) en een brandstof capaciteit van 150L.

Bij aanmelding voor de reis overleggen we graag even over je 4x4 en wat handig is om mee te nemen en wat je beter thuis kunt laten. Je krijgt een uitgebreide checklist en we overleggen binnen de groep om het "dubbelen" van bijvoorbeeld gereedschap te voorkomen om zo gewicht te besparen.

 

Ook is het belangrijk dat je reis wagen je de mogelijkheid geeft om zelfvoorzienend rond te trekken met beperkte toegang tot water, elektriciteit en winkels. Denk daarbij aan een daktent, koelkast, gasstel, kampeer uitrusting etc.

Heb je vragen over de voorbereiding van je expeditie voertuig? We adviseren je graag!

Taxi chaos in Dakar.jpg

LEVEL

Enige ervaring met, en inzicht in, het off-road rijden is gewenst. We rijden lange transit stukken over asfalt (Frankrijk en Westelijke Sahara), maar het grootste deel van de route rijden we over woestijn pistes en binnenwegen. We rijden ook grote delen door los zand en duinen in de afgelegen woestijn. Daar waar we uitdagende stukken tegenkomen zullen we elkaar als groep helpen, uiteraard onder onze zorgvuldige begeleiding.

PRIJS
2 personen in eigen 4x4

 € 4900 / pp

Elke extra persoon in de auto: € 2200 

INCLUSIEF

Intensieve reis- en route voorbereiding

Ervaren reisbegeleiding in begeleidersauto (Nederlands, Frans, Engels, Duits en Pools sprekend)

Satelliet telefoon in begeleidersauto

Garmin InReach apparaat met SOS knop in begeleidersauto (persoonlijk abonnement is exclusief)

Hulp bij organisatie van container transport van de wagen terug naar Europa

Welkomstdiner in Parijs en afscheidsdiner in Dakar

Excursies, activiteiten, accommodaties die onderdeel zijn van het programma

Offroad begeleiding en tips over autovoorbereiding

 

Technische en mechanische ondersteuning waar mogelijk

Gegarandeerd veilig boeken via STO-Garant

EXCLUSIEF

Reis naar start en eindpunt van de expeditie

Ferry overtocht van Sete, Frankrijk naar Nador, Marokko. Further Adventures helpt met het organiseren van de boeking. (indicatieprijs jan ‘24: 400 euro p.p. inclusief cabin obv 2 personen en 1 auto)

Carnet de Passage (verplicht)

 

Reis- annulering- en autoverzekering

Brandstof, autokosten, tolwegen, ferry’s en boetes

SAR abonnement (Search & Rescue) a circa € 50,- per persoon op Garmin inReach apparaat in begeleidersauto.


Visa en eventueel fixers aan de grens

(indicatie kosten jan '24: € 75 pp)

Container vervoer van de wagen terug naar Europa

 

Maaltijden en accommodaties buiten het programma

Alcohol, snacks, souvenirs, eigen uitgaven en fooi

Gegarandeerd veilig boeken - wij zijn aangesloten bij STO Garant

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze
garantieregeling vinden op de website van STO Garant

logo-garant.png
bottom of page