top of page

2 AVONTURIERS

GEWOON PUUR, EEN BEETJE RAUW, MET HUMOR EN GOEDE SMAAK

SUZANNE OVER TOMEK

“Van roestvrijstalen aanrecht naar veldkeuken.”

 

Tomek groeide op in een klein dorpje in Polen. Hij was altijd op verkenningstocht, in de bossen, bij het meer en in de velden rond zijn huis. Hij zat niet graag stil; hij ging liever houthakken, paddenstoelen plukken en bomen beklimmen.

 

Op een dag vertrok hij naar Nederland om aardbeien te plukken en daar begon zijn carrière in de keuken. Hij leerde vloeiend Nederlands, volgde een koksopleiding en werd chef van een fantastisch restaurant in Utrecht. Daarnaast improviseerden we met veel plezier een tijdelijk restaurant in onze huiskamer. Daar ontvingen we gasten met een uitgebreid menu van speciale gerechten.

In 2010 liftte Tomek van Caïro naar Kaapstad, geïnspireerd door de Poolse journalist Ryszard Kapuściński. Hij stapte er open-minded in, misschien zelfs een beetje naïef, maar genoot van de uitdagingen onderweg. Zijn nieuwsgierigheid en vindingrijkheid maakte van deze reis een levens veranderende ervaring.

Na dit onvergetelijke avontuur heeft hij zijn rugzak ingeruild voor een Toyota Landcruiser. Deze bouwde hij om tot tiny house, geschikt voor grootse avonturen. Samen volgden we de Zijderoute in een autoreis van zes maanden door Centraal Azië. Later namen we de Landcruiser mee voor een anderhalf jaar durend overland avontuur in West Afrika. Kleine reparaties onderweg voerde hij moeiteloos uit in de brandende Afrikaanse zon of ijzige Siberische kou.

Door Tomek's Oost-Europese bloed voelt hij zich als een vis in het water in de Balkan. Deze regio heeft enorm veel te bieden op het gebied van natuur, offroad paden, lekker eten en bijzondere cultuur. Als off-road instructeur en ervaren overlander neemt hij je graag mee naar de mooiste plekken van dit deel van Europa. En voor wie het nog avontuurlijker en exotischer wil, bedenkt hij graag nieuwe 4x4 reizen door afgelegen gebieden...

Het koken voor mensen en de liefde voor verse ingrediënten combineert geweldig met het buitenleven; Tomek tovert elke kampeerplek om tot openluchtkeuken waar de lekkerste hapjes uit verschijnen.

TOMEK OVER SUZANNE

“Van de mode naar de modder.”

 

Suzanne groeide op in het zuiden van Nederland. Toen ze klein was ging ze regelmatig op kleine ontdekkingsreisjes met haar vader Bert. Ze bezochten pittoreske dorpjes, obscure tentoonstellingen, kleurrijke markten en bijzondere kerken. Haar favoriete spel was als zij mocht bepalen waar ze links of rechts af zouden draaien. Om zo op onbekende plekken te raken lang voor een handig navigatiesysteem je weer zonder zoeken naar huis kon sturen.

 

Nederland is een klein land en Suzanne was altijd benieuwd wat er over de grens te beleven valt. Naast een modeopleiding in Utrecht, studeerde ze in Londen en Parijs. Voor haar werk in de mode en vrijwilligersprojecten reisde ze regelmatig naar verre landen. 

Maar uiteindelijk gaat er voor haar niks boven een autoreis waarbij ze zelf kan bepalen waar en wanneer je stopt, slaapt en eet. Ze dook vol overtuiging in de voorbereidingen voor onze overland reizen langs de oude Sovjet staten en door de Sahara naar West Afrika.

Suzanne Further Adventures.jpg

Ook al wil je zoveel mogelijk vrijheid op zo’n reis ervaren, sommige dingen moeten nu eenmaal gepland worden. En daar is Suus heel goed in. Uitpluizen, organiseren en contacten leggen.

 

Naast Nederlands spreekt ze Engels, Pools, Frans en Duits. Maar zelfs als ze de lokale taal niet kent, weet ze zich te redden. Ze heeft een ongedwongen manier van communiceren waarbij mensen zich op hun gemak voelen en die eventuele taalbarrières overbrugt. Met humor weet ze van lastige situaties een leuke ervaring te maken.

 

Suzanne heeft een feilloos gevoel voor navigatie en het spotten van bijzondere plekken. Vol enthousiasme en energie staat ze klaar om de handen uit de mouwen te steken en van elke dag een nieuw avontuur te maken.

Een groot ding hebben we gemeen;

WE WILLEN JOU GRAAG IETS UNIEKS LATEN BELEVEN

We trekken er graag op uit in de Landcruiser; nieuwe plekken ontdekken, genieten van de wilde natuur en kennismaken met regionale culturen. De terreinwagen functioneert als vervoersmiddel, slaapplek, openluchtrestaurant en magneet voor nieuwsgierige locals. Bij het kampvuur kunnen we je de mooiste verhalen vertellen over

de verrassingen en uitdagingen die we onderweg tegenkomen. 

De hele dag in de frisse buitenlucht, de mooiste routes verkennen in een 4WD en onderweg kennis maken met lokale bewoners en gebruiken. En het mooie is, daarvoor hoef je helemaal niet zo ver weg. We zijn verliefd geworden op het oostelijk deel van Europa en de Balkan: de wilde natuur, de prachtige tracks, de lokale tradities en mooie mensen. En we willen dit aan anderen laten zien. Als lokale gidsen hebben we de regio’s best kept secrets gescout en staan te trappelen om deze met je te delen tijdens een avontuurlijke 4x4 selfdrive vakantie in Europa! 

bottom of page